Nowy York

Andrzej Duda

Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej

Szanowny Panie Prezydencie,

Jako dziennikarz i lider polskich patriot├│w #R REVOLUTION oraz whistleblower – z patriotycznego i dziennikarskiego obowi─ůzku pragn─Ö przekaza─ç Panu wnioski z raportu ┼Ťledczego na temat wybor├│w 2019 roku w Polsce przygotowywanego dla telewizji MaxTV.

Z naszego raportu wynika,┬á i┼╝ niekt├│re organizacje polityczne mog┼éy dopu┼Ťci─ç si─Ö ra┼╝─ůcego ┼éamania prawa wyborczego podczas zbi├│rki podpis├│w na kandydat├│w do Sejmu w tegorocznych wyborach.

Główne wnioski naszego raportu:

1- skr├│cony do 20 dni termin zbierania podpis├│w na kandydat├│w do Sejmu spowodowa┼é, ┼╝e mniejsze organizacje polityczne mog┼éy stara─ç si─Ö zebrac brakuj─ůce podpisy w spos├│b nielegalny w oparciu o nast─Öpuj─ůcy mechanizm:

• niekt├│re organizacje polityczne w Polsce dysponuj─ů bazami danych osobowych ( nazwiska i numery PESEL ) uzyskanymi┬á w poprzednich wyborach

• dane te s─ů przechowywane w zasobach tych organizacji b─ůd┼║ os├│b korzystaj─ůcych z poparcia tych┼╝e organizacji sk─ůd s─ů ÔÇśaktywowaneÔÇÖna czas zbi├│rki podpis├│w

• w ten spos├│b komitety wyborcze ÔÇśuzupe┼éniaj─ůÔÇÖ brakuj─ůce podpisy w okr─Ögach

2- W trakcie opracowywania reportu MaxTV nasi przedstawiciele otrzymywali od cz┼éonk├│w organizacji politycznych uczestnicz─ůcych w zbi├│rce podpis├│w, propozycje nielegalnego przekazywania im zebranych przez nas podpis├│w

3-W trakcie opracowywania raportu MaxTV uzyskali┼Ťmy kopie nielegalnych list poparcia zawieraj─ůcych adresy wyborc├│w, numery PESEL i ich podpisy najwyra┼║niej sygnowane zbiorczo jednolitym charakterem pisma.

4-Okres 20 dni na zebranie ┼é─ůcznie ok 130 000 podpis├│w metod─ů tradycyjn─ů, zbieranie podpis├│w na ulicy, po domach itp.┬á jest dla ma┼éych organizacji patriotycznych praktycznie awykonalne , co eliminuje znaczna cz─Ö┼Ť─ç elektoratu z aktywnego udzia┼éu w wyborach.

Jest to sprzeczne z liter─ů konstytucji i sam─ů zasad─ů demokratycznego wyboru w┼éadz.

Szanowny Panie Prezydencie,

My, Patrioci ruchu #R REVOLUTION uwa┼╝amy, ┼╝e z uwagi na powy┼╝sze, odp. podmioty aparatu w┼éadzy powinny zleci─ç┬á dokonanie wyrywkowego sprawdzenia autentyczno┼Ťci przekazanych PKW podpis├│w zebranych na listach poparcia kandydat├│w na pos┼é├│w w tych wyborach.

Ka┼╝dy obywatel Polski powinien mie─ç mo┼╝liwo┼Ť─ç sprawdzenia czy jego nazwisko widnieje na podpisanej przez wyborc─Ö w┼éa┼Ťciwej li┼Ťcie poparcia przekazanej do PKW. Nasi reporterzy nie uzyskali dot─ůd mo┼╝liwo┼Ťci sprawdzenia czy ich nazwisko popiera w┼éa┼Ťciwego kandydata, i czy ich podpis na li┼Ťcie jest w istocie z┼éo┼╝ony w PKW.

Nasze analizy opinii publikowanych w sieci na temat procesu wyborczego stwierdzaj─ů, ┼╝e znaczna┬á cz─Ö┼Ť─ç niezdecydowanych wyborc├│w jest rozczarowana do panuj─ůcego systemu wyborczego faworyzuj─ůcego du┼╝e organizacje polityczne i sk┼éania si─Ö do bojkotu tegorocznych wybor├│w, co jest smutn─ů konsekwencj─ů utrzymywania przez kolejne ekipy w┼éadzy wadliwego systemu wyborczego.

Uwa┼╝amy, ┼╝e docelowo nale┼╝y niezw┼éocznie dokona─ç kompleksowej reformy kodeksu wyborczego w Polsce kt├│ry wed┼éug ocen m┼éodszej cz─Ö┼Ťci elektoratu komentuj─ůcego wybory w sieci,┬á s┼éu┼╝y politykom, a nie polskiemu Narodowi.

Z powa┼╝aniem

Mariusz Max Kolonko